/ 48 JULAR MED ÖNSKA-JANNE, PETER OCH BETINA

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with b5 preset

Djungeltelegrafen hinner snabbt gå som ett surr genom Växjö City om att stan tydligen har fått nya Önskahandlare. Med 37 butiker inom kedjan utsträckt från Boden i norr till Ystad i söder så har en utav dem landat på Klostergatan 5 i Växjö sedan några år tillbaka – och nu passas alltså husnyckeln vidare till nya ägare.

Familjen Krighaar Henriksson är för många i Växjö ett känt namn med följden av en kvalitetsstämpel. De har butiksdrivet med sig i sömnen och har en tung ryggsäck packad av livserfarenheter ifrån branschen. De senaste fem jularna har just denna familjen varit de som slagit in mina egna julklappar, men då i Cerveras regi. Just idag får jag äran att på plats surra med dem. Pappa Janne, Peter och Betina. Vi dricker kaffe, såklart ur Rörstrands klassiska Filippa K muggar.

Hej Betina! Berätta, vilka är ni? Hur länge har ni jobbat inom just handel? 

- Ska jag prata för mig själv så är jag mer eller mindre uppvuxen i ett lager. Pappa har jobbat inom handel i hela sitt liv och undermedvetet växte väl intresset för butik fram även till oss syskon.

Brorsan Peter instämmer nickande och känner sig lika träffad. Det har spenderats många barndomstimmar i fikarum när Janne varit på jobb i någon butik men även bakom en och annan kassa som hjälpreda för att sedan komma att utvecklas till extraknäck under tidiga tonår.

Hur många år av butikshandel har du egentligen med dig i ryggen Janne? 

- Jag brukar enklast avrunda det till 48 jular. Jag har jobbat i både Danmark, Norge och olika delar utav Sverige men alltid haft Växjö som min utgångspunkt. Det är här som är hemma, på riktigt!

Jag konstaterar tyst för mig själv att 48 jular är min livslängd gånger två.

Processed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 presetProcessed with VSCO with hb1 preset

Janne fortsätter ” – Jag har tidigare åkt omkring väldigt mycket i mitt jobb och även i samband med lagerarbete. Jag har länge vidrört handel ur flera olika infallsvinklar och tillslut har resultatet blivit ett ihopkok av inspiration som jag tagit med mig ”

Tanken var aldrig att Janne skulle starta och driva eget. Men det blev så ändå.

- Jag ville aldrig bli egenföretagare för jag visste vad det innebar. Jag hade själv sett det. Det är en livsstil, inte bara ett jobb. Du jobbar sju dagar i veckan, 365 dagar om året, MEN, passionen tar någonstans överhanden och har fortsatt att så göra.

Trots att jag misstänker att jag redan vet svaret så frågar jag vad det bästa med butiksjobb är, och det är mycket riktigt den mix and match man dagligen möter som sin kundkrets inne i butiken. Några söta, några sura och några salta. De alla med olika ärenden och syften.

Betina betonar…

- Vi är duktiga på att skräddarsy för kundens behov, och det kommer vi att fortsätta att vara. Vi säljer inte på det dyraste utan det bästa, det som kunden faktiskt efterfrågar och vill ha/behöver. Det är därför de är här och det är därför vi är här.

Och när det gäller skräddarsytt så är det något genomgående i deras Önska-butik som helhet. Att driva eget som en franchise har ibland sina fördelar – valfriheten och det egna tycket är två utav dem. Det blir nya handplockade varumärken som ryms i en laddad butik med mycket volym. Det blir unika märken där hela grundtanken speglar sig i märkesvaror till rätt pris.

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb1 preset

Processed with VSCO with hb2 preset

Save the date hörrni. Från och med 25 oktober är det Önskapapper som gäller att tapetsera julklapparna med. Nyöppningen är öppen för alla och dörrarna står på vid gavel från klockan 12.00. Vi önskar familjen stort lycka till med sin nysatsning och såklart varmt välkomna ner till vårt älskade City.

/ Ullis, Växjö City.