17 Jan 2017

EKOREKO

I Växjö City finns det massor av ekoreko alternativ, oavsett om det gäller mat, mode – eller transportalternativ till och från!

I vår ekoreko-guide listar vi några mer hållbara alternativ. Utöver dessa året-runt-alternativ bjuder staden även på Earth Week (mars)och MAT (sep) som ni kan läsa om kort nedan:

EARTH WEEK
Den 20-25 mars fokuserar staden lite extra på miljön och det hållbara genom en rad olika aktiviteter och erbjudanden på temat. Veckan avslutas på lördagen med en festival på Stadsbiblioteket och Earth Hour kl. 20:30-21:30.

MAT
Den 8-9 september är det dags för Sveriges härligaste och mest spännande matevenemang med fokus på hållbar och närproducerad mat. Det brukar bjudas bjudas på spännande föreläsningar, ett mattält med lokala matproducenter, äppelmustning och mycket annat.

Det kompletta programmet för MAT 2017 kommer du (när det närmar sig) att hitta på matsmaland.se. Se även MAT på Facebook.


EKOREKO-GUIDE

I Växjö City finns det ett tvåsiffrigt antal caféer och restauranger som är KRAV-certifierade, eller som på annat vis erbjuder sina gäster hållbara alternativ. Det finns även flera butiker som är specialiserade på hållbara livsmedel. I guiden nedan presenterar vi våra EkoReko-medlemmar för att underlätta för dig som konsument att göra ett aktivt val för en mer hållbar vardag!

Vi är en Fairtrade City
2008 diplomerades Växjö som en av de första kommunerna i landet som en Fairtrade City av Rättvisemärkt. Diplomeringen visar att det finns ett engagemang för att konsumtionen av etiskt märkta produkter ska öka i kommunen. Fairtrade rättvisemärkning, ställer krav på mänskliga rättigheter, mot diskriminering och barnarbete. Har även miljökrav och är ofta ekologiska.

Klimatsmart Växjö Centrum
Klimatsmart Växjö Centrum är ett projekt som påbörjades 2010 med syftet att minska klimatpåverkan nu och i
framtiden. Projektet består av tre delar; citycykling,energieffektiva butiker och samordnade varutransporter.
De två förstnämnda är avslutade medan arbetet med samordnade varutransporter fortsätter. Klimatsmart Växjö Centrum är en del i Växjös aktiva miljöarbete som Europas grönaste stad.

ekoreko RÄTT

Fotot över är taget av PM & Vänner

ekoreko RÄTT2