21 Aug 2017

SMAKA PÅ LIBANON

Jag går Kungsgatan upp och går in genom dörren till Hanissons – en dörr som först inte ser så mycket ut för världen men som leder mig vidare in till en värld av magiska dofter och aromer. Här inne reser man till det genuina Libanon utan att egentligen lämna bordet.

Det är med maten i fokus som vår resa sker denna eftermiddag, med färgsprakande Ahmad som min reseledare och jag som resenär. Ahmad har bott i Sverige i elva år, har det största hjärtat för matlagning och en tung ryggsäck packad med livserfarenheter. Han berättar bland annat att han efter endast 1,5 år i Sverige fick ett jobb i att undervisa i svenska. Ahmad gillar att jobba med händerna för att skapa och husets hummus får folket att pilgrimma till restaurangen.

Hej Ahmad! Berätta… Vem är egentligen Hanissons?

-   När jag skulle bestämma namn på mitt ställe så ville jag att det skulle ha någon koppling till min pappa, som gick bort när jag bara var nio år. Samtidigt ville jag slå ihop det med en del av mitt nya liv i Sverige. Jag snappade fort upp att svenskarnas efternamn oftast föll sig i Pettersson, Andersson, Johansson… Min pappa hette Hani, så tillsammans fick det bli en mix och det var då namnet Hanissons föddes.

Det var i slutet på 2014 som Ahmad öppnade upp på Kungsgatan det som skulle komma att bli hans restaurang, men det visste han inte ens själv då. Lokalen fyllde först sin funktion som en orientalisk livsmedelsbutik men efter att ha provat på att sälja hemlagat över disk i affären med god respons sattes ett litet kök in tillsammans med 5 bord.

-   Vi körde på så ett tag men gäster som kom hit just för att äta vår mat ökade fort och de fortsatte att komma tillbaka. Vi fick successivt ta bort varor och hyllor för att få plats med fler bord. Under vintern 2016 gjorde vi om helt och blev en restaurang.

Sedan dess har resan fortsatt. Ahmad betonar och berättar för mig vilken central roll som maten spelar i Libanon. Detta upptäckte jag redan under mitt första besök som gäst här. Maten har en stor plats i kulturen och fyller en viktig social funktion. Att skicka kärl och skålar emellan varandra ger en interaktion vid matbordet som oftast saknas. Är man ett gäng kompisar eller en stor familj är detta verkligen ett härligt och avslappnat sätt att äta middag på. – allt från att avnjuta en egen Hanissons special till att dela på olika Mezerätter tillsammans.

Ahmad behöver inte ens en bråkdels sekund i betänketid på min fråga om vad det bästa med hans jobb är… han svarar mig direkt med ett leende följt av:

 -   Helt klart att få laga min mat och att få dela den med andra. Att få se reaktionen och resultatet hos gästerna som min mat ger, – den sekunden när en gäst tar första tuggan och verkligen gillar det, det är värt allt. I början var folk väldigt frågvisa och skeptiska till en del ingredienser, ville ha hela menyn förklarad, nu känner jag mina gäster och de litar på mig. Oftast kommer de in och säger något i stil med ” jag dricker en cola till maten, fixa något gott ” – och så gör jag det.

Marknadsföring är alltid ett hett ämne och många vägar bär till Rom, men här menar Ahamd att Hanissons har kommit till sin rätt just genom mun-mot-mun-metoden. Ryktet sprider sig som ringar på vattnet och vänner värvar varandra. Mat gjord från grunden är äkta, på riktigt, och med en mix av egna favoriter och mormors recept kan det inte bli annat än genuint. Det är inte helt ovanligt att en beställning lyder i stuk med:

-   Johan var här igår och var supernöjd, jag vill ha det som han åt!

Doften som kommer inifrån köket får mig, trots full mage, att vilja sätta tänderna i en tawook och baba ganousch. Här finns smakerna, kryddorna och upplevelsen. Jag får nöja mig med att dricka en ayran.

Efter min timma på Hanissons går jag härifrån med övertygelsen om att Hanissons verkligen är en pärla. Som att komma hem till någon. Maten är lagad med värme och kärlek och medför ett smakminne som lever länge. Kaffet är allt annat än en kopp gevalia och Ahmad är en stor cityprofil som lever och tror på sin dröm.

// Ullis, Växjö City.

fint