18 Sep 2017

EKOSKAFFERIET MITT I STADA

JOHANNE1

Med ett färskt minne ifrån helgen som ekar matmässa så fortsätter jag att nörda vidare ytterligare i matträsket –idag strosas det bort till Bäckgatan 14 för att göras ett djupdyk ner hos Johanne. Det är Hanne som möter mig när jag kommer innanför dörren till denna lilla saluhall och hon är i full show med att fylla upp fair-trade cashewnötter. Samtidigt som hon vänligt tar emot mig går hon bakom disken för att förvandla nymalda bönor till en rykande kopp kaffe.

- ” Gud vad här luktar gott, jag kände doften redan på långt håll ”

- ” Vad roligt att du säger. Vi har faktiskt en blind stammis som brukar skoja om just det – här hittar man alltid in oavsett ”  

Trots att det är butiksägaren och svärdottern Karin jag är här för att prata hål i huvudet med så är det en vinstlott att få fånga Hanne i farten. Det är med just henne historien börjar och den går så långt tillbaka som till 1997. Då bestämde sig hon och maken – som förövrigt bär namnet Jonas som kom att sammansvetsas med Hanne och tillsammans bilda Johanne – en liten lanthandel i Tolg. Butiken blev på kort tid känd som ett solklart utflyktsmål och det var just här resan började.

” Ja, kulinariskt intresserade började  först att pilgrimma till Tolg ifrån Växjö för att handla. Vi fick ofta höra önskemål om att vi borde öppna här inne ”  

Innan det blev så sattes däremellan några milstolpar både i Öhr och i Viserum. Fokus låg fortsatt på att sälja kvalitet och genuina smakupplevelser. År 2007 var året Växjö City fick sitt Johanne på kartan och det är verkligen hit man ska gå om man vill komma åt lantlivet – fast mitt inne i stada.

Det krävs inte många sekunder över denna tröskeln för att förstå att man hamnat i en charmig butik med ett stort eko-skafferi. I kampen mot bland annat klimatförändringar och miljöförstöring vill många hjälpa naturen på traven och att göra ett medvetet val här inne är lika med ett enkelt val. Längs med hyllorna och i kylarna skvallras det om handplockade produkter där bara det allra bästa är tillräckligt bra.

JOHANNE2

 

JOHANNE3

 

JOHANNE4

Karin betonar glädjen och framförallt stoltheten som ligger i att kunna sälja bra grejer med hjärtat och samtidigt stå för det till 100%..

” Att göra ett schysst val ger dig dels en schysst produkt som du får med dig hem i påsen men du gör också världen lite bättre med den dominoeffekt som råder ” 

 och visst är det så… Att man får vad man betalar för är inget faktum som undgår mig. När jag tror att laktrisen är nya favvon så kommer en mörk kakaochoklad för att ta över förstaplatsen tätt följt av bräck, tryfflar och praliner.

Både Karin och Hanne behöver en stunds betänketid på frågan vad det är man inte får missa när man kommer hit. Inte för att det inte finns någon självklart vinnare, utan att det helt enkelt finns för många kandidater som tävlar om prispallen.

Karin lyfter sin Choklad Bonnatt som en ren naturell choklad som märks precis som den är – och för vad den är. Men… Malmö chokladfabrik håller också täten med sina produkter.

” Du bara måste prova den här också. Det är som en mörk kopp varm choklad. Och den här! Isländsk laktris. En klockren kombo av viol, kakao och laktris ”   

 Hanne lägger sina röster – riktat till köttätaren – på den färska salsiccian och Mohedasylten. Och det godaste just nu som går i veggotecken – det är ekotomaterna ifrån Sjövik i Rottne.

Tomat som tomat tänker jag – men den tanken varar inte mer än fyra sekunder tills jag krossat sönder just en sådan i gommen. För att sedan ta en till. Och två, tre, tio till.  Den där friska och sötaktiga smaken men också aningen syrliga kommer jag fortsättningsvis att jaga i alla framtida grönsaksdiskar från den här dagen till min sista. Dessa keepers är knallröda, (och knallgula), underverk som odlas i Rottne på Sjöviks gård där odlarna helt klart måste ha trädgårdsjobbet i blodet.

Det finns många produkter att prata varmt om som bor i den här lilla butiken. För många för att rymmas i ett reportage. Bortsett ifrån det ätbara här inne så finns det också en ombonad hörna med loppiskuriosa som är handplockat och ofta äldre än vad du själv är.

Jag planerar i huvudet framtida inköp av egengjorda marmelader, nyskördade grönsaker som för bara några timmar sedan fortfarande hade rötterna i jorden, handplockade presentkorgar, nyvärpta ägg och den fantastiska möjligheten att kunna ta genvägen till det gröna livet mitt i stan.

/ Ullis, Växjö City.

JOHANNE5