/ KLIMATKALAS MED MATSVINNSAPPAR

NOVA1

Det plingar till i telefonen när notisen skvallrar om att det finns en tiobitars sushi att hämta på Yummybox – dessutom för halva prislappen. Perfa! Med möra ben ifrån ett sent gympass känns ändå inte matlagning vid spisen lockande så jag svänger inom på vägen hem och plockar upp kvällens fångst till priset av inget.

Men. Vad var det som plingade tänker ni fortsatt. Sushi? Japp. Vi snackar smarta matsvinnsappar här. Med en tydlig statistik som visar att en tredjedel (!) av all världens mat som produceras slängs så rimmar det nu bättre än någonsin.

Karma och Dinnerbox är just detta. Matsvinnsappar. Det är två separata företag men som i det stora hela delar samma vision och affärsidé – att minska matsvinnet och ta tillvara på allt som går. Tillsammans med våra restauranger har de nu vår matstad Växjö framför sina fötter och vi väntar med spänning för att se hur detta utvecklar sig med ringar på vattnet.

För att göra en lång historia kort går apparna ut på att restaurangerna (oftast efter lunch eller en stund innan stängning) lägger ut felfri men överbliven mat till försäljning som går att räddas.

Genom att du själv bestämmer avstånd i apparna eller väljer dina favoritrestauranger så poppar relevanta pushnotiser upp när det finns mat att rädda som inte hunnit säljas.

DINNER2

Jag tar tempen på Carl Svensson, VD och grundare till den lokala appen Dinnerbox. Han berättar för mig att idén föddes någonstans mellan kylarna och hyllorna  i samband med familjens dagliga matbutiksbesök. Slående ofta kom han på sig själv med att plocka varor till halva priset med utgående datum. En nyfiken fiskekrok slängdes ut till vänner inom restaurangbranschen för att undersöka om matsvinnet var ett stort problem och responsen som kom tillbaka satte bollen i rullning.

Feedbacken ifrån användare och framförallt anslutna restauranger har varit med stor positivitet. Carl betonar att de främst mött en välvilja från krögare och personal av att kunna göra en insats för miljön snarare än att tjäna extra pengar.

Hatten av för den här affärsidén. Vårt Växjö är en miljömedveten stad och nu har vi chansen att ta upp klimatfrågan även på denna planhalvan. Miljön vinner, din plånbok vinner och restaurangerna vinner med ett matsvinn som går ner till näst intill nollan.

Vill du också vara med och rädda mat till en billigare peng? Ladda ner apparna direkt för att komma igång.
Du hittar dem under #Karma och #Dinnerbox på AppStore.

/ Ullis, Växjö City.

pizza

DINNER3