/ VAR DIN EGEN PICASSO HOS KREATIVIA

palett5

palett8

Kreativia är ett färgstarkt vattenhål i form av en skaparverkstad som håller till ett stenkast ifrån Storgatan på Norr.  En kväll ställer ägaren Judith till med japansk afton här och jag får äran att gästa för att rasta kreativiteten och öva skills i japanska fraser. 抱き合う!

Hej Judith! Vad är egentligen Kreativia?

- Kreativia är mitt happyplace som hela världen kan få komma och ta del utav, en skaparverkstad som rymmer det mesta och de flesta. Jag öppnade det här stället i oktober 2015 men ifall vi ska gå tillbaka där allt startade så befinner vi oss i Ungern med mina två barn.

Det var ett spontant slink-in i en butik med 300 gipsmålningar uppradade som mötte henne och barnen den där dagen i Ungern. Det tog Judith cirkus 1,5 timma att välja vilken hon skulle måla och övertygelsen om att ett sådant här ställe bara måste finnas i Växjö hann under den tiden gå från stor till större.

Det var det vackraste jag hade sett. Här hemma kunde jag söka en likvärdig rogivande plats utan att hitta rätt. En plats att få full fokus från det övriga bruset där frustration och stress släpper och där istället lugn och ro tar vid. 

palett7

palett3

palett16

palett6

Djungeltelegrafen och mun-mot-mun metoden har gjort sitt och besökare kommer nu hit av olika anledningar, alla delar dem upplevelsen att det är ett fint sätt att stänga ute dagens brus på och bara vara. På riktigt. Kreativia skapades för vuxna men är till lika mycket för alla – liten som stor. Här ska man få landa och finna ro men också få skapa utan krav och utan måsten.

På min fråga vart inspirationen kommer ifrån svarar Judith att det helt enkelt är ett ihopkok. Ett ihopkok av barnasinne, lekfullhet och mindfulness. De tre ingridienserna blev tillsammans med några betydande kryddmått och matskedar vad Kreativia är idag och ännu är det inte slutformat.

Innanför dessa väggar kan du bl.a. få prova på keramikmålning, social art working, gipsmålning, gjutning, lera, måla tavlor och göra avtryck. Judith styr regelbundet upp med workshops och temakvällar (Ikväll reser vi till Japan) och det är inte alls ovanligt att företagsgrupper kommer hit tillsammans för att släppa på ventilen och gå bananas med kreativiteten.  Det kan vara enskilda besökare, skolor, boenden, kalas, möhippor eller teambuilding.

- Det kanske finaste som finns är när en förälder kommer hit för att tillsammans skapa någonting med sitt barn. Det är kvalitetstid där magi uppstår, en delaktighet som tillför ett väldigt fint band. Det är ett fint sätt att umgås på.

Och ja. Att måla och skapa vid samma bord som nya ansikten är indeed ett fint sätt att umgås på. Innan man entrar tröskeln in hit så lägger man undermedvetet ifrån sig alla måsten i en osynlig ryggsäck. Den ryggsäcken lämnas symboliskt ute på trappen och med den även tiden. Bara entrén i sig skvallrar om att ingen färg eller form är för liten, för stor eller för annorlunda. Det är handmålade smörknivar, dinousaurierlampor, fönsterdekorationer och meter efter meter av keramik och gipsfigurer som får plats här. För att inte nämna det fina önsketrädet som välkomnar dig i hallen och får dig att känna som Alice i underlandet.

Efter att ha surrat med bordsgrannar och lyckats måla ner fingrarna i en skala av regnbåge är det dags att äta sushi och måla sitt egna sushifat på keramik. おいしい食事

Ifall du vill ansluta dig till andra härliga temakvällar så är nästa workshop planerad till 13 oktober och då är det drömfångarkväll som står på agendan.

/ Ullis, Växjö City.

palett11