Kultur / Kulturparken Småland

I Kulturparken Småland ingår bland annat Smålands museum, Sveriges glasmuseum och Utvandrarnas hus.
Smålands museum är Sveriges äldsta länsmuseum och öppnade i egen byggnad år 1885. I de permanenta utställningarna visas allt från stenåldersföremål, en silverskatt från vikingatiden, föremål från 1800- och 1900-talens småländska bonde- och högreståndssamhällen till operasångerskan Christina Nilssons smaragdsmycken.
Smålands museum har en omfattande tillfällig utställningsverksamhet som behandlar ämnen som exempelvis foto, bildkonst, textilier och möbler.

Sveriges Glasmuseum har under 80 år insamlat glas och arkivhandlingar från Sveriges glasbruk. Samlingen är en av Europas största och mest kompletta och innehåller ett omfattande bildarkiv med tusentals foton från glasbruken och den tillverkning som skedde i och kring hyttan. Även utländskt glas från 400-talet före Kristus till år 2009 finns att beskåda.

Utvandrarnas hus har den permanenta utställningen ”Drömmen om Amerika” som visar amerikautvandringen 1840-1930. Besökarna får med hjälp av modeller, fotografier, statistik, ljudstationer, datorer, originalföremål och konstverk grundläggande kunskap om utvandringens bakgrund, överfarten till Amerika, bosättningen och förhållanden i det nya landet.

Tillfälliga utställningar visas också här.

Öppettider
Tisdag – fredag 10-17
Lördag – söndag 11-16

För aktuellt program och mer info se www.kulturparkensmaland.se