/ MARIA BOLANDER & ETT BLOMMANDE SÖDERS BLOMMOR

Söders_HannaB5

 Bildkälla: Hanna Bolander

Jag kikar nyfiket in genom de stora fönsterpartierna som smyckar Sandgärdsgatan/Kungsgatan. Där inne ligger Söders Blommors nya blomsterateljé som öppnar upp nu på fredag den 2 mars. När man går förbi här passerar man ett levande skyltfönster där man kan se processen av hur vackra blomsterarbeten skapas. Faktum är att många passerande framöver kommer stå precis där jag står nu. De kommer att stanna till, vända om och gå in. 

Ja, vi går in… 

Färgstarka Maria Bolander möter mig och vi traskar genom lokalen. Den tar inte slut där den annars brukar, utan fortsätter in till nästan det dubbla mot den tidigare ytan. Min nyfikenhet mättas innan den hinner fråga – det blir alltså 250 kvm (!) ren blomsterglädje under detta tak, i olika färg och form. 
 
Maria, – Berätta, vem är du och hur hamnade du här som ägare till Söders blommor? Vart började allt? 
 
Milstolparna är många och ett djupdyk ner i Mias ryggsäck tar oss tillbaka till 93. Även fast det var först då hon fick florist som yrkestitel började intresset och skapande långt innan. 
 
- Min pappa var trädgårdsmästare och i tidig ålder hjälpte jag till där genom att extraknäcka vid varje givet tillfälle. Jag hade t.ex. hand om växthusen på helger och sådär. 
 
Utan en glasklar målbild att bli just florist föddes nyfikenheten till yrket och i samband med att Maria till slut bestämde sig för att åka på blomsterskola så kom insikten som ett brev på posten om vad hon skulle göra i livet. 
 
- Det var en så häftig aha-upplevelse när jag kom till Ingvar Strandh första gången. Jag var helt lyrisk och i en extrem extas, det var en så stark och kraftfull känsla att det var det här jag skulle syssla med livet ut. Jag sov inte på en hel vecka när jag var mitt uppe i den där första kursen. 
 
Skaparglädje tillsammans med ambitioner gjorde att Maria blev redo för att öppna sin blomsteraffär. Det var för 25 år sedan nere på Södra Järnvägsgatan som Söders Blommor kom till världen. 
 
- Tänket och nischen som var med mig då var mer i form av en handelsträdgård. 

 

Söders_HannaB9
Söders_Mia

 

Idag har butiken, så här 25 år senare, formats, vuxit och paketerats till något annat. På renaste svenskan kan det beskrivas som en blomsterbutik där snittblommor är i fokus och där hantverk och samspel i färg och form tar första platsen på podiet. 
 
- Blommor är konst, så är det bara! Det är fantastiskt att få jobba med ett levande material och att få se det växa. Växa är förresten också ett fantastiskt ord, i så många bemärkelser… 
 
Tolkningen lämnar rum för några sekunders eftertanke. Maria fortsätter: 
 
- Det som har varit och är det bästa med mitt jobb, det är att få se saker just växa. Att få skapa en arbetsmiljö och växa med den, att få följa och påverka hur mitt företag växer och även att få ha äran att se människor man jobbar med växa med sina uppgifter och sina utmaningar. Ja, växa, det är ett fantastiskt ord på alla sätt. 
 
Vi klubbar på att blomster är en växande trend som tagit en ny vändning. Förr köpte du en bukett för en födelsedag, en konfirmation eller som en gå-bort-gåva. Idag kommer även behovet och viljan av att du själv vill ha det fint hemma.
 
Mötet med människor är en annan given del i vad som gör floristyrket till vad det är. Maria fortsätter: 
 
- Man får en relation till sina kunder och ibland har det utvecklats till att få nya nära vänner. Nu har jag ju hållit på ett tag, så det är inte helt ovanligt att det kommer in kunder som säger något i stil med att deras föräldrar var först med att handla hos mig, och nu är de själva här som vuxna. Det tycker jag är så härligt! 
 
2018 blir ett spännande år för Söders Blommor då det blir ett 25-års jubileum att fira i samspel med nyöppningen.

 

Söders_HannaB
Söders_HannaB3
 
Berätta om er stora satsning Mia, vad väntar oss Växjöbor? 
 
- Det första du möts av är butikens finrum som är helt omgjort, vi har tänkt en mer kontinental känsla med t.ex vårt fantastiska franska gamla butiksskåp. Här inne i blomsterateljén blir det mer praktiskt, inte så mycket finlir utan här finns det utrymme för att skapa. 
 
Vi kommer satsa på ett helt nytt koncept After Bloom som är en blomstrande workshop där olika saker kommer att dyka upp tex lär dig binda en bukett, kom och lär dig hur du sköter om dina krukväxter och så vidare. Något som är extra kul är att vi kommer kunna erbjuda företag att komma till en blomstrande personalaktivitet. 
 
Bortsett ifrån att vara Blomster-Mia så är fler bollar i rullning. Jag vill kalla Maria en ren kreatör med ett CV spetsat av hedersuppdrag. För att nämna några fick hon äran att göra skapelsen till årets bild på Kulturnatten där “ Samtid “ kommer stå och vakta i ett av skyltfönstren i den nya blomsterataljén. Sommaren innan gjorde hon även Drottning Silvias blomsterbukett på Nationaldagen där drottningen fick med sig en bit av Småland.
 
- Växjö Kommun var beställare och som den grönaste staden ville jag att buketten skulle återspegla det. Därför blev den närodlad och ifrån Smålands vilda natur. Jag plockade alla fantastiska blommor runt husknuten. 
 
Avslutningsvis frågar jag Mia vad hennes favoritblomma är, och får till svar att alla blommor är vackra och som florist lever man efter säsongerna.
 
Nu längtar minsann vårt Växjö efter vår, och att få spana in vår stads nya blomsterataljé.