21 Nov 2017

MED HJÄRTAT I CITY – MÖT JESSICA SUNDBERG

Du har förmodligen mött eller sett henne förut, vid namn eller vid ansikte. För någon är hon en hyresvärd, för en annan en styrelsekollega och för en tredje går hon under känningen katten Zingos matte. Hur eller hur så är hon framförallt Jessica Sundberg, en stor Cityprofil, och det är så vi möter henne idag. 

jessica

 

Jessica är ” borned and raised ” uppe på Hov men har det största hjärtat nere i Växjös stadskärna. Hon har varit med länge och redan i tidiga tonår började hon att jobba på sin pappas hotell som idag är Clarion Collection Hotel Cardinal. 

- Oj vilken rolig tid när man redan i tidig tonår fick gå runt i de där korridorerna som frukostvärdinna, receptionist eller städerska. Jag totalt älskade det och kan minnas tillbaka på den tiden som den absolut bästa “ 

Jag konstaterar att ansiktsuttrycket som de gamla minnena förmedlar skvallrar om att hon har sovit med en galge i mun… 

Backar vi klockan ca 20 år så tar Jessica där och då över hotellet på Bäckgatan/ Sandgärdsgatan och driver det i många år framöver. Nu för tiden möter du inte henne på ett hotell men trots det vidrör hon Cityhandeln ur flera infallsvinklar. Som hyresvärd till ett 15-tal butiker och än mer kontor får hon som fastighetsförvaltare sitta bredvid och se staden utvecklas ur olika perspektiv. Som styrelsemedlem i Växjö Citysamverkan får hon dessutom vara med och påverka stadens utveckling och göra sin egen och andras röst hörd. 

jessica2

 

- Att sitta i styrelsen för Växjö Citysamverkan är såklart jätteroligt och väldigt intressant. Det har hänt och framförallt händer det enormt mycket i vår stadskärna just nu. Vi är bortskämda med en satsande kommun och det är tydligt att vi Växjöbor vill ha ett fullt levande City. 

Ett fullt levande City kan vi klubba på, oundvikligt att prata om är också den bebyggelsen av bostäder som både skett och sker så nära vår stadskärnan nu. Både jag och Jessica är söderbönor och så sent som bara någon vecka sedan på Kalahöjdens morgonpromenad var hela 7 (!) byggkranar ett faktum som smälte in i utsikten över staden.

Dina tre Citytips Jessica. Sharing is caring! Vart lägger du dina röster?

 - Oj, får jag bara välja tre? Det finns ju så många! Hm…

1, Chapter House på Klostergatan 7. Det här är ett litet smultronställe där stentrappan ner leder dig till en mysig källare. Här hittar du bra pubmat, massor av olika sorters fatöl och superskön stämning. Mark som driver är en stor personlighet, han har t.om. serverat mat till engelska drottningen! 

2, Hanissons Resto & Café på Kungsgatan 15A. Här hos Ahmad finns den godaste hummusen på en radie av flera mil och ett libanesiskt kök som får magen att kurra långväga ifrån.

3, Mitt tredje tips är något så enkelt som att bara strosa längs med Storgatan och sidogatorna. Hög mysfaktor och upptäcksfärd utlovas.

 Gällande Växjö som stad läggs bidraget i idélådan på stråket runt våra stadsjöar. 

- Det är ett otroligt fint område med strandbjörket, lagunen, sjöarna, slottet… Smälter ihop fint med t.ex. Linnéparken och resten av stan. Vissa kvällar när jag är ute och promenerar runt sjöarna ligger vattnet spegelblankt och ser ut som en riktig tavla. Det är sådana stunder man stannar upp och inser hur otroligt fin stad vi bor i, det är annars så lätt att bli hemmablind. 

zingo1

Foto: Alexander Hall 

Oundvikligt att nämna gällande både Jessica och stadsjöarna är katten Zingo, som faktiskt tillhör just Jessica och hennes familj. Han är hela stadens bästis och lite av en lokal kändis för de flesta Växjöbor.

- Zingo är en 12 årig norsk skogkatt som har sitt andra hem nere vid sjön. Han förväntar sig att vi hämtar honom med cykel varje kväll och han luktar alltid parfym efter folk som klappat honom. Det är kul att han får så mycket uppmärksamhet i sociala medier.

Visst får han det. Zingo mer eller mindre äger sina egna hashtags på Instagram och syns bortsett ifrån det både i bilder, tidningsartiklar, krönikor, insändare och filmer – liggandes på en brygga, i någons famn eller traskandes kring stråket… men… när han inte hänger där – då är det hemma i Jessicas garderob han bor. 

/ Ullis, Växjö City.