25 Jan 2018

MÖT LOKALKÄNDISEN UFFE.

Ulf10

Ulf Levin är för oss Växjöbor känd som dekoratören som förgyller skyltfönster och butiker runt om i Växjö City. Idag knackar jag på i hans ataljé inne i Bländapassagen för att få höra liveversionen av hans muntliga memoarer.

- Du får ursäkta att här är lite stökigt, jag samlar på mig så mycket från gamla praktikanter och sådär, har helt enkelt inte hjärta att slänga och rensa.

Stökigt är en tolkningsfråga. Kreativitet i färg och form en annan. Uffes skaparverkstad bjuder in till frågeställningar, nyfikenhet och kanske främst av allt lekfullhet med det grafiska uttrycket. Det är alltså här Uffe sitter största delen av tiden när det är dags att få utlopp för den konstnärliga ådran, i ett rum som saknar tid.

Ulf är uppvuxen på väster hos sin farmor och efter att hon tidigt såg hans livliga fantasi och begåvning till färg och form uppmuntrade hon honom till att praktisera egenskaperna i form av lärling hos en lokal reklambyrå. Ett stort skol-A i bild, en massa praktikant timmar och tidig tonårs nyfikenhet gav honom en ryggsäck packad med erfarenhet och efter det var det egen firma som väntade.

Ulf Levin2

- Vet du.. ibland brukar jag tänka, om jag ställde upp alla mina skyltfönster på rad som jag dekorerat, hur långt har jag då egentligen skyltat? Alvesta? Räcker det? 

En vild gissning av åren inom yrket att döma är att Alvesta bara är första hållplatsen och att resrutten sträcker sig längre än så. Vi konstaterar också att det inte finns en enda butikslokal i centrumkärnan som Uffe inte varit i för att dekorera.

Dina nycklar då Ulf. Vilken källa går du till när du behöver inspiration?

- Jag har aldrig slutat att varit nyfiken, alltid varit mottaglig för andra influenser och framförallt tilltalar det mångkulturella samhället mig. Det finns mycket inspiration att hämta där.

Han fortsätter…

- Med ett sådant kreativt yrke går jag aldrig hem ifrån jobbet. Fysiskt kanske, men inte psykiskt. Hjärnan är alltid påslagen och mottaglig för nya intryck och de kommer när de kommer, ibland förvarnat och ibland inte. Ibland ute i naturen, någon annan gång mellan sidorna i ett tidningsmagasin.

Får jag fråga om den galnaste, eller kanske den konstigaste skyltningen du gjort. Vad var egentligen det, minns du?

- Tja. När jag har möjlighet att få ta ut svängarna ordentligt brukar jag vilja anamma det som händer i samhället och skapa en miljö som återspeglar vad som händer runt om oss här och nu. När Greenpeace var på agendan tog jag tillfället i akt i dåvarande Ohlssons skyltfönster, jag drog dit lite färgglada gifttunnor och hängde på gasmasker på skyltdockorna. Det var lite busigt, och kul.

Bortsett ifrån att det ibland kan vara bra att busa lite med budskapet och kommunikationen så tycker Ulf att det gott och väl kan få sticka upp och sticka ut.

- Skyltfönster ska vara som musik. Tonerna går vartannat, ibland högt och ibland lågt. Men man ska också spara på ytan till viss del, lämna luft. Tomrummet talar och bjuder in för tolkningar, vad det säger beror på mottagaren.

Ulf Levin 4

Ulf Levin 3

Vi fortsätter att prata skyltningar, eller gatans teater som Ulf själv säger. Han bjuder med mig på en resa tillbaka i tiden där han berättar om skyltningstävlingar genom åren. Tiden då nordiska länder tävlade och där en dansk dekoratör var ärkefiende med en svensk dekoratör.

Julskyltningarna förr om åren tillhör också the golden days i yrket som dekoratör.

- Oj, vilken tid och vilka minnen. Butikerna tapetserade över sina färdiga fönster med gråpapper, julskyltningarna var heligt hantverk och det togs bort för att blottas för allmänheten först någongång på lördagsnatten, redo att stoltseras för skyltsöndagen.

Bortsett ifrån att du än idag och många dagar framöver hittar Ulf Levin hängande i en skylt någonstans i stada så ser du honom också då och då i stans fysiska miljö med huvudet inuti ett skyltskåp.

- Att skapa olika miljöer är kreativt och kräver noggrannhet och känsla. Det gäller att ha ögat. Ofta har jag idéen redan klar i huvudet och jag slutar aldrig att lära. Det gäller allt, man får aldrig gå på rundgång utan hela tiden förnya sig. Ljus, linjer, balans och kreativitet. Där har vi receptet.

/ Ulrika, Växjö Citysamverkan.