21 Nov 2017

NYA STJÄRNOR PÅ ENTREPENÖRSHIMLEN

emil2
emil1

Enligt tradition så slår Växjö Citys julskyltning in första advent och kalendern skvallrar om söndagen den tredje december. Ett (förhoppningsvis) pudervitt City ska bjuda besökarna på en genuin julkänsla och allt vad det innebär. Det händer mycket mellan våra gator och torg och ifall du smiter in i Bländapassagen eller traskar längs med Sandgärdsgatan så kommer du att mötas utav ett smörgåsbord av olika UF-företag.

Just idag tar vi hissen upp till våning 8 i Växjös landmärke World Trade Center. Här tar jag tempen på projektledare Emil Andersson och dyker ner i UF-träsket och vad Citys besökare har att vänta i passagen under den där juliga skyltsöndagen.

Hej Emil! Ung företagsamhet alltså – vad gör ni och vilka är ni? 

- För att göra en lång historia kort så är vi en ideell utbildningsorganisation som utbildar unga i entreprenörskap. Vi jobbar mycket och nära skolor, lärare, elever och näringsliv. Det är stor bredd på våra målgrupper och stor del av vårt arbete bygger på relationer. 

Emil bjuder in till en inblick i hans jobbvardag. Ung Företagsamhet erbjuder bland annat läromedel, lärarhandledningar, bedömningsstöd, möjligheter till stipendier, erfarenhetsutbyte mellan lärare och framförallt inspiration för lärare, elever och skolledare.

Ifall vi ska stänga dörren om oss in till tidsmaskinen och åka en sväng så var det år 1980 som Ung Företagsamhet först såg dagens ljus i Sverige. Sedan starten så har mer än 330 000 elever lyckats starta och driva UF-företag. Målet är att kunna erbjuda möjligheten att driva ett UF-företag till alla Sveriges skolor och för den som avvecklat sitt företag är UF alumni ett toppenalternativ som bjuder in till ett nätverk för före detta UF-företagare. Här kan du med din erfarenhet hjälpa till att bygga bryggan mellan skola och näringslivet.

jull8julljull4jull3jull6

Har du själv drivit UF-företag och vilka erfarenheter fick du med dig därifrån? 

- Absolut, visst har jag det. Den resan jag själv då gjorde tillsammans med senare affärsutveckling i bagaget får mig enormt inspirerad och tacksam över att jag nu i mitt jobb får träffa, följa och vägleda unga entreprenör som vågar satsa med ett enormt engagemang i insats. 

Learning by doing är sedan tidigare känt att vara den bästa skolan att gå…

Lite så menar Emil att UF-företag också fungerar. Här får du testa på innebörden av allt som vidrör marknadsföring, personal, inköp, vinst och förlust, affärsidé – ja, du lär dig om allt i en liten skala så att du är väl förberedd inför att lära känna vuxenlivet och alla aspekter som finns med ett företag. Och när du behöver hjälp, ja då finns hjälpen där att få.

Emil betonar noga att oavsett om du i framtiden blir egen företagare eller blir anställda så är det otroligt viktigt att vara företagsam, vilket man lär sig under UF-året och kan dra stor nytta utav.

- Alla kommer någon gång att hamna i arbetslivet och genom att ha fått träna sina entreprenöriella förmågor tidigt får du en förståelse för företagsamhet och den förståelsen är värd mycket och kan tillämpas livet ut. 

 Det första UF-företaget som startades i Linköping 1980 sålde handgjort papper. Hur ser det ut idag? Känner ni av någon trend? 

- Visst finns det tydliga trender som återspeglar sig i liknande affärsidéer men framförallt så ser vi att den nya generationen jobbar mycket med samhällsentreprenörskap och tjänsteföretagande, även med hållbarhet och miljötänk. Unga ser ett problem och vill göra skillnad. Det handlar nu om så mycket mer än att “ bara “ sälja en produkt. Exempel på detta är frågor som vidrör jämställdhet, miljö, näthat, HBTQ-frågor osv. 

jull2jull9jull7

Ung Företagsamhet ger helt klart unga människor en tro på sin egen företagsamhet och med sina verktyg hjälper de till att sätta unga stjärnor på entreprenörshimlen. Vi välkomnar dessa ner till Växjö Citys julskyltning den tredje december, där och då ställer ca 50 UF-företag ut i Bländapassagen och bjuder på en bred variation, storytelling och intressanta affärsidéer. Kom förbi för att säga hej och ta med nyfikenheten!

Facebook-evenemanget hittar du här:

https://www.facebook.com/events/1576417789084588/

Driver du själv UF-företag och vill delta under Växjö Citys julskyltning?

Anmälan görs här: https://ungforetagsamhet.se/gymnasium/kronoberg/uf-foretagare-i-kronoberg/aktiviteter-och-evenemang/3-december-julmarknad