20 Sep 2017

STORYTELLING OCH MONT d’Or MED JOEL

JOELS OST 3JOELS OST 4

Som ett barn på julafton kikar jag nyfiket in i tegellokalen genom fönsterrutan när Joel kommer traskandes över gården i Blända. Han bekräftar misstanken om att jag inte är ensam att hänga på låset – folk har redan börjat att dra troget i den där dörren. Den här platsen blir verkligen en alldeles egen osthörna i passagen som är adresserad till Sandgärdsgatan 12 –  troligen behöver du inte lägga just den adressen på minnet för chansen att du kommer kunna lukta dig in hit ifrån Storgatan och Sandgärdsgatan är stor…

Jag skulle ljuga om jag säger att det inte finns en speciell känsla här inne som senast visserligen fått axla rollen som inrednings-Mekka men som längre tillbaka i historien sträcker sig till ett gammalt slakthus. När du håller huvudet högt skvallrar lokalens detaljer om just detta, slaktkroken blir en minst sagt speciell men passande del i det hela.

Tjena Joel! Berätta… Vad är din bakgrund till ost? Hur började din resa?

- Tjena! Min ostkarriär sträcker sig längre tillbaka än 10 år men jag har jobbat med just ost på en väldigt djupgående nivå framförallt de senaste 4 åren. 

På frågan om drömmen alltid varit att starta eget huvudnickas det, men läggs också snabbt till att det hela var ett ganska så spontant ryck när möjligheten väl låg framför fötterna. Denna lokalen har länge haft ögonen på sig med önskedrömmar och så plötsligt låg den bara där på Blocket för uthyrning en dag. En osynlig peppkompis på axeln sa ” Nu kör vi”, och på den vägen är det. 

 Ifall du får välja en speciell ost i det stora träsket, vilken är favoriten?

 Jag kommer att köra mycket säsongsbaserat genomgående för varje ost och lyfta dessa när de produceras och har sin absolut bästa tid. Premiären står för oktobers tröskel så här måste jag säga att smultrontipset blir Mont d’Or. En fransk ost som är ostarnas ost, översätts på svenska till ” bergets guld ”. Det är en mjukost inlindad i granbark, helt magnifik att köra in i ugnen och låta smälta som en ostfondue – på med ett vitt vin och avnjut tillsammans med lite lufttorkat och schyssta vita viner från franska alperna. Voilà. En måltid som luktar och smakar helkväll.

Paus och magkurr. Bara sådär är det med tankarnas bläck uppskrivet på need-to-try listan. Vi surrar vidare och det är supertydligt att Joel kan sin sak på djupet. Här kommer det helt klart bli mycket storytelling både framför och bakom disken där tanke, känsla och medvetna val står i fokus i valet av ostar. Det blir framförallt små gårdar, schyssta mjölkindustrier, naturliga beten och schysst rättvis produktion hela vägen fram i mål.

JOELS OST 5JOELS OSTJOELS OST 6

Vad kan vi mer förvänta oss att se hos dig? Blir det temakvällar? Roliga tillbehör?

Det blir många bollar i rullning framöver. Längre fram blir det liknande afterwork-koncept, take out på plock som är schysst ost och kex att samlas till, det blir olika korgar med ostglädje och extra treats för att komma in i helgfeelingen. Typ 3 bästa ostar med tillbehör. Jag kommer även att sälja lokala marmelader och schyssta kex. Till helgen kan man plocka upp hembakat bröd i form utav baguetter och surdegslimpor. Jag letar även för fullt efter schyssta producenter som bland annat säljer ekologiska ägg. Säcken sys ihop allt efter som och det här växer fram för varje dag.

Sist men inte minst… 

När är dagen D? När står dörren öppen för världen och Växjöbor att fylla upp ostkylen hemma?

 - Jag siktar på 25 oktober som det med all säkerhet blir. Man får gärna hålla sig uppdaterad på mina sociala kanaler för att inte missa nyheter, tips och uppdateringar. 

Alltså. 25 oktober folket. Lägg datumet på näthinnan, dra med ett gäng lönefirare och framtida ostälskare för att spana in det senaste skottet i Växjö City – Joels ost!
På Instagram hittar du honom under @joelsostvaxjo.

/ Ullis, Växjö City.

JOELS OST 1